Ceasul 1505, primul din lume. Descoperit de un ucenic la o piață de vechituri, e funcționabil (2024)

Primul ceas din lume, găsit de un ucenic ceasornicar, era ascuns într-o cutie plină cu vechituri metalice. Este o mică sferă de cupru care putea fi deschisă pentru a dezvălui o emisferă mai mică în interior.

Ceasul e funcționabil

În partea superioară a acestei sfere interioare se afla un cadran gravat cu cifre romane și arabe, caracteristic renumitului model de ceas cu pomander care a câștigat popularitate în Germania secolului al XVI-lea. Fără să conștientizeze importanța descoperirii sale, tânărul ucenic s-a despărțit de ceas, declanșând un lanț de tranzacții care a dus în cele din urmă la intrarea în posesia unui colecționar privat în 2002.

Regele Charles și tinerețea lui zbuciumată. A supărat-o pe regina Elisabeta, așa cum Harry l-a mâhnit pe el
Pârjoale din pește. Două vechi rețete din Delta Dunării care pot aduce savoarea pe masa voastră

Abia atunci au ieșit la iveală adevărata semnificație și autenticitate a acestui ceas. Cunoscut acum sub numele de Ceasul 1505, acest artefact extraordinar este considerat a fi cel mai vechi ceas funcțional cunoscut care există.

Opera renumitului ceasornicar Peter Henlein

Ceasul 1505, primul din lume. Descoperit de un ucenic la o piață de vechituri, e funcționabil (1)

Ceasul 1505 a fost opera renumitului lăcătuș și ceasornicar din Nürnberg, Peter Henlein, creditat ca fiind unul dintre pionierii fabricării de mici ceasuri portabile ornamentale. Care mai târziu au evoluat în ceea ce astăzi recunoaștem ca fiind primele ceasuri.

Aceste ceasuri miniaturale erau adesea purtate ca pandantive sau atașate la haine, reflectând o fuziune între funcționalitate și ornament. Henlein s-a născut și a crescut în Nürnberg. Fiu al unui falsificator de alamă, a intrat curând în meseria de lăcătuș ca ucenic. La acea vreme, lăcătușii se numărau printre puținii meșteșugari cu abilitățile și instrumentele necesare pentru a intra în noul domeniu al orologeriei.

Henlein a învățat confecționarea ceasurilor când se afla la Mănăstirea Franciscană din Nurnberg

În 1504, un incident nefericit care a dus la moartea unui coleg lăcătuș l-a forțat pe Henlein să se refugieze la Mănăstirea Franciscană din Nürnberg, unde a trăit până în 1508. Adăpostit între zidurile mănăstirii, Henlein s-a aflat într-un mediu bogat în cunoștințe științifice și astronomice. Se speculează că, în timpul perioadei de izolare, Henlein a dobândit cunoștințe mai aprofundate despre meșteșugul confecționării ceasurilor, realizând capodopera Ceasul 1505.

„1505 -Ora îmi va scăpa mie (Henlein), dar eu (ceasul) voi recunoaște ora corectă”

Ceasul 1505, primul din lume. Descoperit de un ucenic la o piață de vechituri, e funcționabil (2)

Anul de creație este cunoscut deoarece Henlein a gravat data și inițialele sale pe interiorul ceasului. La acea vreme, nu era respectabil ca lăcătușii să semneze obiectele pe care le realizaseră, așa că mândrul inventator a trebuit să își strecoare inițialele în gravuri mici și grosiere, cu o înălțime mai mică de un milimetru, vizibile doar sub o lupă puternică.

În afară de aceste inițiale, pe carcasa ceasului există o inscripție gravată în latină care se traduce astfel „1505 -Ora îmi va scăpa mie (Henlein), dar eu (ceasul) voi recunoaște ora corectă”.

Henlein a schimbat modul în care este gestionat timpul

Producția acestui ceas a fost posibilă în primul rând datorită unei miniaturizări la o scară nemaiîntâlnită până atunci a mecanismului cu pendul de torsiune și arc spiralat realizat de Peter Henlein, o inovație tehnologică și o noutate a vremii. Făcând din ceasuri portabile și un dispozitiv de măsurare a timpului care poate fi purtat, Henlein nu numai că a personalizat măsurarea timpului, dar a schimbat și modul în care este măsurat și gestionat timpul.

Ceasuri mici în formă de tobă

Primul și cel mai important omagiu istoric adus lui Peter Henlein și invenției sale a unui ceas portabil a fost adus în 1511 de o personalitate influentă a vremii, Johannes Cochläus, umanist și contemporan al lui Peter Henlein. În „Cosmographia Pomponius Mela – De Norimberga Germania Centro”, Cochläus a adăugat un pasaj în care îl laudă pe Peter Henlein și ceasurile realizate de el.

În timpul vieții sale, Henlein a realizat numeroase ceasuri și instrumente, inclusiv ceasuri mici în formă de tobă, cunoscute sub numele de ouă de Nürnberg. De asem*nea, a realizat un ceas de turn pentru castelul Lichtenau în 1541 și a fost cunoscut ca un creator de instrumente științifice sofisticate.

Doar două ceasuri cu pomander din lume există astăzi. Cel din 1505 se află în proprietate privată, iar ceasul Pomander al lui Melanchthon, din 1530, este deținut de Muzeul de Artă Walters din Baltimore. Cel mai probabil, acesta a fost un cadou făcut de orașul Nürnberg reformatorului Philipp Melanchthon, iar Peter Henlein a fost însărcinat să creeze acest ceas personalizat.

Sursă foto: www.amusingplanet.com

Ceasul 1505, primul din lume. Descoperit de un ucenic la o piață de vechituri, e funcționabil (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arline Emard IV

Last Updated:

Views: 6620

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arline Emard IV

Birthday: 1996-07-10

Address: 8912 Hintz Shore, West Louie, AZ 69363-0747

Phone: +13454700762376

Job: Administration Technician

Hobby: Paintball, Horseback riding, Cycling, Running, Macrame, Playing musical instruments, Soapmaking

Introduction: My name is Arline Emard IV, I am a cheerful, gorgeous, colorful, joyous, excited, super, inquisitive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.